论文题目:Investment and Structural Transformation: the Case of China

主 讲 人:郭凯明(岭南学院 副教授)

时      间:2017年3月6日(周一)下午7:30

地      点:岭南堂林植宣会议室

摘要:

We study China's structural transformation during the reform period paying particular attention to investment. We find that the sectoral composition of investment moved towards services and away from agriculture during 1981-2014, with the share of manufacturing showing a slight decline. This echos changes in the sectoral composition of consumption. We modify a standard model of structural transformation to consider the changing composition of investment. We show that a model attributing all investment to manufacturing is misspecified. It over-predicts the investment rate and the share of manufacturing in total economy during this period.

宏观经济学讨论小组的成立旨在提供一个大家相互交流和分享的宏观经济学研究的平台。通过组织阅读和讨论国际前沿的宏观经济学文献,为做宏观经济学研究打下基础。

每次讨论,主要包含三个部分,首先由主讲人对一篇文献进行详细的说明,然后再由点评人对基于该文献最新的发展以及可能存在的问题,进行介绍,最后再结合中国经济,讨论相应的研究问题。

欢迎大家参加!